Pogosta vprašanja o HS

Za uspešno obvladovanje HS moramo o bolezni vedeti čim več. V tem poglavju boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja o HS.

Ne, HS ni nalezljiva bolezen. Čeprav prizadene kožo, je HS kronično vnetno obolenje, kar pomeni, da se pojavi zaradi nepravilnosti v delovanju imunskega sistema.1,2,3,4

HS sicer ni mogoče ozdraviti, vendar pa vse oblike bolezni niso napredujoče narave. Zaradi ponavljajoče se narave HS je ustrezno zdravljenje ključnega pomena.5,6,7,8

Simptomi in znaki HS se lahko poslabšajo različno pogosto. HS se pojavlja v številnih oblikah; pri blagi obliki se pojavijo majhne bunčice ali črne pike, pri hudih oblikah pa ponavljajoči se boleči ognojki.1,3,4

Žal HS ni mogoče ozdraviti. Klinične raziskave so pokazale, da je bolezen pri kadilcih pogostejša, kajenje pa lahko HS sproži ali poslabša. Bolnikom s HS se lahko stanje po opustitvi kajenja izboljša.5,7,9,10

Da, pri bolnikih s HS je tveganje za razvoj rakavih bolezni v primerjavi s splošno populacijo večje. Vrste raka, ki jih povezujejo s HS, so ploščato celični karcinom kože, rak ustne sluznice notranjih strani lic in rak jeter. Upoštevati moramo, da izsledkov raziskave niso prilagodili glede na tveganje, ki ga prinaša kajenje.1

Raziskave kažejo na povezavo med HS in povečano telesno težo, vendar natančna povezava ni povsem pojasnjena.1,4

Če ljudje s preveliko telesno težo shujšajo, se jim zdravje v splošnem izboljša. O izgubi telesne teže se je smiselno pogovoriti z izbranim zdravnikom.

Raziskave so pokazale, da obstaja genetska nagnjenost k obolevanju za HS. Pri eni tretjini bolnikov se HS pojavlja tudi pri sorodnikih.1

Da, lahko se športno udejstvujete. Ker se HS pojavlja v različnih oblikah, so za posameznike primerne različne oblike telesnih dejavnosti. O ustreznih oblikah telesnih dejavnosti se lahko posvetujete z dermatologom.

Ne, pravilne diagnoze HS ni mogoče opredeliti s preiskavo krvi.

Da, neprijeten vonj kožnih sprememb pri HS je mogoče zmanjšati z lokalnimi antiseptiki. O uporabi ustreznega antiseptika se lahko posvetujete z dermatologom.

Ne, oblačila ne pripomorejo k boljšemu obvladovanju HS. V splošnem velja, da so oblačila iz bombaža in ohlapna oblačila primernejša v primerjavi z oblačili iz sintetičnih materialov, volne in tesno prilegajočih se oblačil.

LITERATURA:

  1. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.
  2. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. In: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. p947–959.
  3. The British Association of Dermatologists. Hidradenitis Suppurativa. Na voljo: http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/hidradenitis-suppurativa. Dostopno avgust 2015.
  4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
  5. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Na voljo: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Dostopno avgust 2015.
  6. Kurzen H, Kurokawa I, Jemec GB, et al. What causes hidradenitis suppurativa? Exp Dermatol 2008;17:455–456; discussion 457–472.
  7. NHS Choices. Hidradenitis suppurativa. Na voljo: http://www.nhs.uk/conditions/hidradenitis-suppurativa/Pages/Introduction.aspx. Dostopno april 2015.
  8. Revuz J. Hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009;23:985–998.
  9. Dufour ND, Emtestam L, Jemec GB. Hidradenitis suppurativa: a common and burdensome, yet under-recognised, inflammatory skin disease. Postgrad Med J 2014;90:216–221.
  10. Vazquez BG, Alikhan A, Weaver AL, et al. Incidence of hidradenitis suppurativa and associated factors: a population-based study of Olmsted County, Minnesota. J Invest Dermatol 2013;133:97–103.